Mitä on kognitiivinen lyhytterapia?
"Sinä et ole ajatuksesi. Sinulla on ajatuksia, joita voidaan muuttaa."
Kognitiivinen terapia keskittyy ihmisen ajatusten, tunteiden sekä käyttäytymisen tutkimiseen ja muuttamiseen. Työskentelyn pohjana toimii ns. kognitiivinen kolmio, jossa ihmisen ajatukset, tunteet/kehotuntemukset ja toiminta muodostavat kolmion. Tässä kolmiossa ihmisen ajatukset vaikuttavat tunteisiin/ kehotuntemuksiin, jotka vaikuttavat toimintaan ja toiminta jälleen ajatuksiin. Näin syntyy itseään toteuttava toimintakehä.
Terapian aikana pyritään korjaamaan eriasteisia vääristymiä asiakkaan informaation ja ajattelun prosessoinnissa eli kognitioissa. Kognitiivisessa terapiassa uskotaan, että tapahtumat itsessään eivät niinkään aiheuta pitkittyneitä mielen-terveyden ongelmia, vaan ennemminkin se, minkälaisia merkityksiä me asioille annamme, miten me tapahtumia mielessämme tulkitsemme ja niiden pohjalta toimimme.
Kognitiivinen terapia on luonteeltaan aktiivista, vuorovaikutteista, tavoitteellista ja ratkaisu-keskeistä. Terapiassa keskitytään pääosin nykyhetkeen ja tulevaisuuteen. Terapeutti toimii terapiamatkalla ikään kuin kartanlukijana, joka auttaa asiakasta löytämään oikean reitin, mutta asiakkaan tulee kuitenkin itse kulkea tämä muutosmatka. Kognitiivisessa terapiassa hyödynnetään myös muita, ns. kolmannen aallon terapiamenetelmiä, kuten mindfulness- ja mielikuva-harjoituksia. Kognitiivisella terapialla on saavutettu erinomaisia tuloksia mm. masennuksen, ahdistuksen, riippuvuuksien, pelkotilojen ja syömishäiriöiden hoidossa. (Hofmann, Asnaani, Vonk, Sawyer, & Fang, 2012)
Mitä on lyhytterapia?
Lyhytterapia on tarkoitettu nimensä mukaisesti lyhytaikaiseen terapiatarpeeseen. Lyhytterapian jakso kestää yleensä 5-20 käyntikertaa, sillä lyhytterapeuttiset työkalut on kehitetty niin tehokkaiksi, että niillä on mahdollista saavuttaa nopeitakin tuloksia. Viiden käynnin jaksoa suosittelen tutuille asiakkaille ylläpitohoitona ja 10 kerran käyntijaksoa uuden haasteen käsittelyä varten. Uusille asiakkaille suosittelen 15-20 käynnin hoitojaksoa, sillä taustatekijöiden kartoitukseen menee alussa enemmän aikaa, ennen kuin päästään harjoittelemaan uusia taitoja.
Lyhytterapian rajallinen aikajänne myös ohjaa asiakasta tekemään muutoksia nopeasti ja viemään opitut asiat heti käytäntöön. Tämä toki edellyttää, että asiakkaalla on riittävästi aikaa sekä voimavaroja panostaa intensiiviseen terapiaan sekä kotona tehtäviin pieniin harjoituksiin. Tapaamiset on yleensä kerran viikossa, mutta muunlaisestakin syklistä voidaan sopia. Terapian alussa määritetään 1-2 tavoitetta, joiden ympärillä jakson aikana työskennellään. Lyhytterapeuttisia jaksoja voi ottaa myöhemmin lisää, mutta olisi hyvä pitää jaksojen välillä hiukan taukoa, jonka aikana itse harjoittelee uusia työkaluja arjessa.
Lyhytterapiaan voi hakeutua ilman psykiatrin lähetettä -myös päihdeongelmien parissa kamppailevat henkilöt. Alle olen listannut tyypillisimpiä eroja lyhytterapian ja pitkän Kela-terapian välillä.
Terapian eteneminen
Terapiassa edetään asiakkaan voimavarojen mukaisesti. Terapia alkaa alkukartoituksella, jossa tutustutaan asiakkaan nykytilanteeseen, haasteisiin ja niiden vaikutuksiin arjessa. Alkukartoituksen jälkeen terapialle asetetaan tavoitteet ja mietitään yhdessä tarvittavat askeleet, taidot sekä taklattavat esteet. Alussa tutkitaan myös asiakkaan menneisyyden tapahtumien vaikutuksia nykyhetkeen ja pohditaan, miten niitä voitaisiin hyödyntää tulevaisuuden tavoitteisiin pääsemiseksi. Matkan varrella käsitellään asiakkaan nykyisiä uskomuksia, ajatusansoja sekä muita muutoksen esteitä ja kokeillaan erilaisia työkaluja uudenlaisen toiminnan aktivoimiseksi. Lopussa käydään läpi, mitä terapiamatkan aikana ollaan opittu, mitä työkaluja voidaan hyödyntää jatkossa ja miten varaudutaan mahdollisiin vastoinkäymisiin.
Jos sinä haluat lähteä tutkimaan oman mielesi mahdollisuuksia, olethan minuun yhteydessä! Kesä-ajan edulliset hinnat ovat voimassa vielä heinäkuun loppuun asti. Tapaamiset voidaan sopia alkavaksi myös vasta kesän jälkeen. Tarkemmat hinnat löydät täältä.
Ihanaa kesää sinulle!