Miten selättää motivaatio-ongelmat?
Miten motivaatio-ongelmat ilmenevät?
Ei huvita, ei jaksa, ei innosta, ei kannata... ahdistaa, ärsyttää, suututtaa, lamauttaa. Motivaatio-ongelmat voivat ilmetä monenlaisina ajatuksina, tunteina sekä toimina. Esimerkiksi apaattisuus, voimattomuus ja ahdistuneisuus sekä merkityksettömyyden ja arvottomuuden tunteet voivat olla merkkejä motivaatio-ongelmista. Myös vaikeus keskittyä, sitoutua, kiinnostua ja innostua tai aloittamisen siirtäminen (prokrastinaatio) voivat kieliä alhaisesta motivaatiosta, jolloin toimeen tarttuminen ja loppuun saattaminen on hankalaa. Jos henkilö ei tunnista taustalla vaikuttavia motivaatio-ongelmiaan, voi olla vaikea muuttaa omaa toimintaa ja asennetta.
Mitä on motivaatio ja motiivi?
Motivaatio on halua toimia jonkin tavoitteen eteen. Koska päivän aikana on monia toimia, joita joutuu tekemään, vaikka ei aina niin huvittaisikaan, on tärkeä oppia johtamaan omaa motivaatiotaan saadakseen asioita aikaiseksi. Ihminen saattaa jopa tiedostamattaan motivoida itseään. Esimerkiksi kun kello herättää aamulla, haluaisit jäädä sänkyyn nukkumaan, mutta huomaamattasi motivoit itseäsi nousemaan, koska tiedät, että töihin on lähdettävä, jotta saat perheelle leipää pöytään. Tässä motiivina toimii rahapalkka, joka mahdollistaa hengissä säilymisen.
Motiivilla siis tarkoitetaan henkilölle merkityksellistä syytä toimia. Motiivit voivat olla joko positiivisia tai negatiivisia. Positiivinen motiivi kannustaa ja lisää halua tavoitella asioita. Negatiivinen motiivi lisää halua vältellä asioita. Tavoitteeseen voi liittyä yhtä aikaa sekä positiivisia että negatiivisia motiiveja. Esimerkiksi laihduttamisessa positiivisena motiivina voi olla, että henkilö voi laihtuessaan ostaa haluamiaan vaatteita ja negatiivisena motiivina voi olla, että laihtuakseen henkilön tulee vältellä herkkujen syömistä.
Motivaatio voi olla ulkoista tai sisäistä. Ulkoiseen motivaatioon liittyen toiminnan tärkeyden määrittelevät yleensä muut ihmiset esim. työnantaja, vaimo tai vanhemmat. Ulkoista motivaatiota voidaan lisätä ulkoisilla kannustimilla, kuten raha-, maine-, palvelu- tai tavarapalkkioilla, joiden tarkoitus on kannustaa henkilöä toimimaan tavoitetta kohti ja täyttämään muiden odotuksia. Myös rangaistukset, sanktiot ja varoitukset voivat ohjata henkilöä toimimaan tai olemaan toimimatta tietyllä toivotulla tavalla. Silloin merkityksellistä on, että kuinka vahingollisena henkilö kokee nämä asetetut rangaistukset itselleen.
Ulkoinen motivaatio on yleensä lyhytkestoista ja vaatii toistuvia palkkioita tai rangaistuksia, jotta henkilö motivoituu toimimaan. Sisäinen motivaatio on sisäsyntyistä ja pitkäkestoisempaa, sillä silloin henkilön motivaatio syntyy omista lähtökohdista käsin omien tarpeiden ja halujen ohjaamana. Jotta sisäinen motivaatio syntyy, tavoitteen tulee olla henkilölle itselleen merkityksellinen ja tärkeä. Hänen tulee myös uskoa, että tavoitteen saavuttaminen on hänelle mahdollista, sekä kokea tavoitteeseen tähtäävän toiminnan mielekkäänä.
Sisäinen motivaatio vahvistuu, jos henkilö pääsee käyttämään itsemääräämis-oikeuttaan ja vaikuttamaan omaan toimintaansa, kehittämään ja hyödyntämään taitojaan sekä kokemaan tulevansa muiden silmissä arvostetuksi sekä hyväksytyksi. Koska sisäinen motivaatio kantaa pidemmälle, olisi tärkeää löytää varsinkin ulkoa asetettuihin tavoitteisiin omat sisäiset motiivit, jotta toiminta ei olisi pelkkien ulkoisten palkkioiden varassa. Silloin motivaatio ei työpaikallakaan heräisi vain palkkapäivinä.
Motivoitumista hankaloittavat tekijät
Motivoituminen voi vaikeutua seuraavien tekijöiden johdosta:
⦁ Omia haluja ja tarpeita ei tunnista: Jos henkilö ei tunnista omia haluja ja tarpeita, voi hänen olla vaikea ohjata omaa motivaatiotaan ja toimintaansa niiden suuntaisesti. Sen vuoksi olisi tärkeää ensin pysähtyä miettimään, että mitkä halut ja tarpeet voivat toimia oman motivaation sytykkeinä. Mikä tavoite innostaa ja kiinnostaa?
⦁ Voimavarat: Jos henkilön voimavarat ovat vähäiset, voi silloin olla vaikea toimia, vaikka oma tavoite olisikin motivoiva. Silloin kaikki tekeminen tuntuu tahmealta ja vastenmieliseltä. Näin ollen olisikin parasta keskittyä ensin vahvistamaan omia voimavaroja. Riittävästä unesta, liikunnasta ja terveellisestä ruokailusta kiinni pitäminen auttaa tasapainottamaan omia voimavaroja.
⦁ Liian suuret /epärealistiset tavoitteet: Motivaatiota voivat heikentää liian suuret ja epärealistiset tavoitteet. Sitoutuakseen tavoitteeseen, henkilön tulee uskoa siihen, että hänellä on mahdollisuus päästä toiminnallaan tavoitteisiin. Muuten hänestä voi tuntua, että peli on menetetty jo ennen kuin se edes alkoi, jolloin on turha edes yrittää. Tavoitteiden muokkaaminen realistisemmiksi ja pienemmiksi välitavoitteiksi voi sen vuoksi auttaa motivoitumisessa.
⦁ Kielteinen suhtautuminen tavoitteeseen/ muutokseen/ tavoittelemiseen: Jos henkilöllä on alun alkaenkin negatiivinen suhtautuminen tavoitteeseen tai muutokseen vaadittavaan toimintaan, voi henkilön olla vaikea motivoitua. Taustalla voi vaikuttaa näkemys siitä, ettei tavoite ole henkilön mielestä tärkeä, merkityksellinen, järkevä, turvallinen, mahdollinen tai tavoittelemisen arvoinen. Myös tavoitteen vaatima toiminta voi olla sellaista, mistä henkilö ei e luontaisesti nauti, jolloin motivaation ylläpitäminen vaatii henkilöltä erityisen vahvaa mielenlujuutta ja jatkuvaa ponnistelua, mikä vie paljon energiaa.
⦁ Negatiivinen palaute: Riippuen siitä, kuinka vaativaa tavoitteen eteen toimiminen henkilölle on, voi pienikin negatiivinen palaute tuntua lannistavalta ja romuttaa motivaation. Varsinkin tavoitteen ensiaskeleilla olisi tärkeää saada positiivista palautetta ja kannustusta, joka vahvistaisi omaa minäpystyvyyttä, lisäisi uskoa tulevaan ja sitouttaisi tavoitteeseen.
⦁ Vastoinkäymisten suurentelu: Kenenkään motivaatio ei pysy tapissaan koko aikaa, vaan se muuttuu muuttuvien tilanteiden, ajatusten ja tunteiden mukana. Matkanvarrelle mahtuu usein myös hidasteita ja vastoinkäymisiä, jotka haastavat henkilön motivaatiota. Jos ei osaa käsitellä näitä mutkia matkassa luonnollisena osana, vaan lähtee suurentelemaan niiden merkitystä, voi motivaatio myös merkittävästi kärsiä. Sen vuoksi olisi tärkeä valmistautua mahdollisiin takapakkeihin jo tavoitetta asettaessaan, ettei niiden kohtaaminen tunnu sitten ylitsepääse-mättömältä.
⦁ Epäonnistumisen pelko: Jos on taipuvainen perfektionismiin, voi olla vaikea motivoitua sellaisesta tavoitteesta, jossa on epäonnistumisen mahdollisuus. Tämä on täydellisyyden tavoittelijalle erityisen pelottavaa. Sen lisäksi hän yleensä tulkitsee kaiken epätäydellisen toiminnan täydellisenä epäonnistumisena, minkä vuoksi epäonnistumisen todennäköisyys on hänelle myös yleensä suuri, sillä kukaan ei onnistu aina täydellisesti. Tämä pelko voi estää häntä motivoitumasta ja tarttumasta uusiin haasteisiin.
⦁ Omien arvojen vastainen toiminta: Jos asetettu tavoite tuntuu epämotivoivalta ja vastenmielisestä, voi taustalla vaikuttaa keskenään ristiriitaiset arvot. Silloin henkilö voi kokea, että tavoite tai tavoitteeseen vaadittava toiminta edustaa hänelle jotain sellaista, joka ei ole linjassa hänen omien arvojen kanssa. Jos esimerkiksi henkilön tavoite on tehdä töissä mahdollisimman kovaa myyntitulosta, mutta se vie häneltä arvokasta vapaa-aikaa lasten kanssa, voi hänen olla vaikea motivoitua mahdollisiin ylitöihin. Tällöin tavoite riitelee hänen arvomaailman ja sen hetkisen elämän tärkeysjärjestyksen kanssa.
Vaadittavat motivaatiotekijät
Jotta henkilöllä on mahdollisuus motivoitua, tulee hänellä olla:
⦁ halua toimia/muuttua (motiivi): Kysy siis itseltäsi, että miksi haluan/ miksi minun kannattaa haluta saavuttaa tämä tavoite? Mitä hyvää saan siitä itselleni?
⦁ kykyä toimia/muuttua (tietotaidot): Kysy itseltäsi, että onko minulla tavoitteen saavuttamiseksi tarvittavat tiedot ja taidot olemassa? Jos ei, miten voisin lisätä näitä tietotaitoja?
⦁ itsevarmuutta toimia/uskoa muutokseen (mielen taidot): Kysy itseltäsi, että onko minulla riittävästi itsevarmuutta ja uskoa siihen, että pystyn saavuttamaan tavoitteen? Jos ei, miten voisin sitä lisätä?
⦁ sekä onnistumista tukevia olosuhteita (mm. voimavarat, kannustimet, positiivinen palaute): Kysy itseltäsi, että onko minulla nyt riittävästi voimavaroja ja kannustamia tavoitetta tukemaan? Miten voisin korjata tätä tilannetta? Muista antaa itsellesi myös positiivista palautetta matkanteon aikana, jos muut eivät sitä anna.
Miniopas motivaation herättämiseen
Oman motivaation taustalla vaikuttavia tekijöitä pääset pohtimaan lisää ja muokkaamaan tämän minioppaan avulla. Oppaassa esitettyjen kysymysten avulla löydät vastauksia mm. siihen, minkälainen tavoite sinua motivoi ja miksi, mitä esteitä sinun tulee taklata tavoitteeseen päästäksesi ja miten voit hyödyntää aikaisempia onnistumisia matkallasi kohti tavoitettasi. Tästä linkistä pääset lukemaan myös esimerkkivastauksia kysymyksiin.
Toivottavasti sait tästä kirjoituksesta uusia oivalluksia oman motivaation löytämiseksi ja ylläpitämiseksi! Jos haluat lähteä tuellani työskentelemään oman motivaation eteen, niin olethan rohkeasti yhteydessä. Autan sinua mielelläni!